Smoking is one of the leading preventable causes of death worldwide. Its detrimental effects are not only seen in the smoker, but also in the people around the smoker and in the fetus of maternal smokers. The aim of this study was to determine the rates of maternal smoking during the course of pregnancy, and to identify trajectories associated with this behavior. A total of 338 pregnant women were included in the study. Participants were provided with a 20-item questionnaire on their demographic characteristics, smoking behavior and awareness of smoking harms. The smoking rate was found to be 15.7% before pregnancy and 10.6% during pregnancy. No relationship was observed between education or income level and smoking status (p=0.177, p=0.490, respectively). It was found that those participants who continued smoking during pregnancy, did not change the number of cigarettes smoked per day, or the brand of cigarettes smoked during pregnancy. In addition, the rate of passive smoking was 37%. Although the M-POWER criteria are met in Turkey, cigarette consumption remains high. In conjunction with healthcare professionals, television, the Internet, written and visual media should play a more effective role in the fight against smoking.
Gebelikte Sigara Kullanımı ve Farkındalığı
Sigara, modern zamanın ölümcül bir silahı olarak kabul edilebilir. Önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Fakat tüm zararlı etkileri bilinmesine rağmen gebelikte dahi kullanımı devam etmektedir. Bu çalışma, zaman içinde değişkenlik gösterebilen bu davranışın gebelikteki durumunu belirlemek ve ilişkili olabileceği parametrelerle değerlendirmek üzere planlanmıştır. Çalışmamıza üniversitemiz kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalına başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 338 gebe katıldı. Katılımcılara demografik özellikleri ile sigara içme davranışı ve farkındalığı hakkında 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Sigara içme oranı gebelik öncesi %15,7 ve gebelik sırasında %10,6 olarak saptandı. Eğitim ve gelir düzeyi ile sigara içme oranı arasında bir ilişki saptanmadı (sırasıyla p=0,177, p=0,490). Gebelik sırasında sigara içen kadınların sigara miktarlarını ve markalarını değiştirmedikleri görüldü. Pasif sigara içme oranı %37 idi. Katılımcıların %65,4'ü sigara içmenin zararları hakkında hekimler tarafından bilgilendirildiğini belirtti.Ülkemizde M-POWER kriterleri yerine getirilmesine rağmen, sigara tüketimi hala yüksek seviyelerdedir. Sigara ile mücadelede sağlık profesyonellerinin yanında televizyon, internet, yazılı ve görsel medya da daha etkili bir rol oynamalıdır.
To cite this article: Aydoğan Kırmızı, D., Başer, E., Onat, T., Demir Çaltekin, M., Kara, M. & Yalvaç, E.S. (2019). The smoking awarenes and rates during pregnancy. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 6(4), 315-327