Analysis of Tobacco Control Policy with System Approach: Smokeless World for Young People in Turkey - Karaca, Murat (Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 2020)
In this study, tobacco control policy of Turkey which is implemented for reduce and prevent to youth tobacco use in the group of 13-15 age is analyzed. In the study; it is claimed that elements of tobacco control policy need to be well analyzed and changes over time in the relationship between policy elements and outcomes should be monitored for reduce and prevent to youth tobacco use in the group of 13-15 age. The World Health Organization (WHO), which develops and disseminates the MPOWER model on the struggle for tobacco use, which is closely related to public health, draws attention to the rate of tobacco use among young people. WHO frequently states that all stages in the MPOWER model should be formulated taking into account young people in this age group. For the MPOWER-based tobacco control policy to yield effective results, especially for younger generations, it is necessary to analyze the appropriateness of the whole process to the young people in that country and to develop proposals to eliminate the identified deficiencies. This study, which prepare for contribute to the elimination of this scientific deficiency and to support the implementation of Turkey's tobacco control policy on reduction or prevention tobacco use of youth, will be the resource for further scientific studies on this subject.Tütün Kontrol Politikasının Sistem Yaklaşımı ile Analizi: Türkiye'de Gençler için Dumansız DünyaBu çalışmada, kamu politikalarının analizinde kullanılan yaklaşımlardan biri olan sistem yaklaşımı ile Türkiye’nin 13-15 yaş grubu gençlerde tütün kullanımını azaltmak ve önlemek için uyguladığı tütün kontrol politikası analiz edilmektedir. Bu çalışmada; 13-15 yaş grubu gençlerde tütün ürünü kullanımının azaltılması ve önlenmesi için, tütün kontrol politikasının unsurlarının iyi analiz edilmesi ve bu politikanın unsurlarıyla çıktıları arasındaki ilişkide zaman içerisinde meydana gelen değişimin takip edilmesi gerektiği ileri sürülmektedir. Toplum sağlığını yakından ilgilendiren sigara ile mücadele konusunda MPOWER modelini geliştiren ve yayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gençlerdeki tütün ürünü kullanım oranına dikkat çekmektedir. MPOWER modelinde yer alan tüm aşamaların gençler dikkate alınarak formüle edilmesi gerektiği DSÖ tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Bu amaçla MPOWER temelli tütün kontrol politikasının, özellikle genç nesilde etkili sonuçlar üretebilmesi için, tüm sürecin o ülkedeki gençlere uygunluğunun analiz edilmesi ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesini sağlayacak önerilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu gerekliliğe rağmen Türkiye’deki tütün kontrol politikasının gençlerdeki tütün kullanımını azaltmaya veya önlemeye uygunluğunu analiz eden bilimsel çalışma yok denecek kadar azdır. Bu eksikliğin giderilmesine katkı sunmak ve Türkiye’nin 13-15 yaş gurubu gençlere yönelik tütün kontrol politikasını başarılı bir şekilde uygulamasına destek olmak hedefi ile hazırlanan bu çalışma, konu ile ilgili yapılacak olan diğer bilimsel çalışmalara da temel teşkil edecektir. To
Keywords: Turkey; Tobacco Control Policy; System Analysis; Youth and Cigarette